Цитрусовий рай

Мандарини і апельсини, грейпфрут і лимон, лайм і помело називають «складами» аскорбінової кислоти, хоча містять вони багато інших корисних для здоров’я речовин. Лимон та лайм незамінні при підвищеній температурі і застуді, гіпертонії та порушенні обміну речовин. Не менше, ніж сік цінується цедра цих фруктів. Вітаміну С в ній майже утричі більше, ніж у м’якоті.
Грейпфрути дуже ефективні для зменшення рівня цукру і холестерину в крові, мають виражену антибактеріальну дію. Більше того, вони сприяють виведенню з організму токсинів. Особливо корисні грейпфрути та лимони людям, схильним до алергії.
Мандарини обожнюють діти і дорослі. Фахівці довели, що вживання цього продукту принесе величезну користь організму. Вони радять їсти їх разом із білою плівкою, яка обволікає часточки, тому що саме в ній містяться глікозиди, що підтримують серце, а також допомагають у нормальній роботі мозку. Під час застуди мандарини допоможуть боротися з інфекцією, підвищать ослаблений імунітет, значно послаблять кашель, очистять бронхи і легені від мокроти і слизу. Величезну користь можна отримати з мандарина для нервової системи, так як цей продукт вважається потужним антидепресантом, який заспокоює, рятує від депресії, нормалізує сон і піднімає життєвий тонус. Включіть у свій щоденний раціон хоча б по 2-3 мандаринки, і ви відразу помітите, що стали краще спати.
Апельсин дійсно дуже корисний для нашого організму. Він - прекрасний загальнозмiцнювальний засiб. Завдяки комплексу вiтамiнiв, мiнералiв та бiологiчно активних речовин, цi фрукти незамiннi при застудах, авiтамiнозах, захворюваннях печiнки, серця та судин. А пектин, якого багато в апельсинах, сприяє травленню, пiдвищує моторну функцiю товстого кишкiвника та запобiгає процесам гниття у ньому. Найбільшою кількістю вітамінів може похвалитися… апельсинова шкірка — тут вітамінів міститься навіть більше, ніж у м’якоті. ЇЇ краще не викидати, а висушити і додавати в киселі, компоти. Зі свіжої шкірки можна також приготувати цукати. Дуже корисна апельсинова цедра. У ній міститься величезна кількість вітаміну С.
Грейпфрут вважається лікувальним і дієтичним. Його корисні властивості описані в багатьох книгах. Плід містить глюкозу, сахарозу, фруктозу, мінеральні солі, органічні кислоти, пектинові речовини тощо. Зміцнення кісток, нігтів, волосся, імунітету, нервової системи, поліпшення самопочуття людей, які страждають на цукровий діабет, очищення організму, виведення зайвої рідини, активізація спалювання жирів, відновлення нормальної роботи печінки - ось чим корисний грейпфрут. Він володіє дивовижними лікувальними властивостями, чудово очищає судини, зміцнює імунну систему. Сік грейпфрута містить природні антиоксиданти, тому його рекомендують вживати тим, хто страждає підвищеним тиском і низькою кислотністю шлунка. Крім цього, сік плоду є прекрасним засобом для зупинки кровотеч і позбавлення від веснянок. У невеликих кількостях рекомендується щодня вживати тим, хто переніс складні грибкові або вірусні захворювання, включаючи ангіну та грип.
Лимон вважається дуже корисним продуктом. Варто тільки захворіти, як тобі нагадують: обов’язково випий чаю з лимоном. Цей фрукт має високий вміст вітаміну С — аскорбінової кислоти, яка є головним захисником імунної системи і борцем з вірусами і бактеріями.
Лимон має протизапальну, антибактеріальну, жарознижуючу дію, тому його вживання при застудних захворюваннях цілком обґрунтовано. Використовувати лимон краще в свіжому вигляді-так від нього буде більше ефекту. Сік застосовують для полоскання рота і горла, але треба берегти емаль зубів. Також можна жувати цедру, в ній нітрохи не менше користі, ніж у м’якоті.
Лайм – ароматний і корисний фрукт. Він часто прикрашає коктейлі, здатний сприятливо впливати на організм. Лайм корисний при застудних захворюваннях і грипі. Він покращує захисні сили організму, дозволяє легше переносити хворобу і сприяє швидшому одужанню. Крім того, фрукт має заспокійливу дію, позбавляє від пригніченості і безпричинної дратівливості, зменшує нервозність і навіть усуває депресію, помітно підвищує настрій.
Зелений лайм здатний допомогти в боротьбі з варикозним розширенням вен. Для зняття набряків і полегшення неприємних симптомів перед сном на хворі ділянки рекомендується накладати тонкі кружальця фрукта і фіксувати їх спочатку харчовою плівкою, а потім еластичним бинтом.
Оскільки до складу лайма входить велика кількість аскорбінової кислоти, регулярне вживання фрукта допомагає знизити рівень холестерину в крові, а також уповільнити процес старіння організму. Також цей вид цитрусових попереджає виникнення атеросклерозу і цинги. Крім цього, вітамін С провокує утворення в організмі колагену, який просто необхідний для пружності і еластичності шкіри.
Екзотичний фрукт під назвою «памела» або «помело» вирощується у Китаї, Таїланді, на півдні Японії, Індонезії, Ізраїлі. Це найбільший цитрусовий плід з тих, які дарує нам матінка-природа. Розмір має значення – він містить чималу кількість корисних компонентів.
Помело - це низькокалорійний фрукт, який багатий великою кількістю вітамінів і мінералів. До складу «гостя з тропіків» входять: вітаміни В, РР, С, калій, натрій, фосфор, кальцій, бета-каротин, пектин. Цей м'який, корисний і соковитий фрукт сприяє зниженню рівня цукру в крові і швидкому розщепленню жирів.
Помело добре допомагає при застудних захворюваннях, запальних процесах.
Дослідження вчених показали, що при вживанні помело в організмі виділяється гормон щастя, який виробляється завдяки шоколаду. Цей метод використовувався ще в древні часи при лікуванні розладів нервової системи.
Завдяки великій кількості калію у фрукті, його рекомендують вживати в їжу людям, у яких є проблеми з серцем і судинами. Регулярний прийом в їжу 2-3 часточок в день допоможе зміцнити серцевий м'яз. Помело рекомендують вживати людям, що страждають ожирінням. Фрукт сприяє схудненню, так як містить низьку кількість глюкози і багато ферментів, що розщеплюють жир. Він може стати прекрасним і корисним десертом.

Лілія Богданович, Світлана Усик методисти