Корисні прянощі і спеції для організму

Уявити сучасну кулінарію без спецій та прянощів неможливо. Саме ці дивовижні приправи вносять особливі пікантні відтінки в уже майже готову страву. Якщо правильно і раціонально використовувати ці натуральні добавки, то можна не тільки смачно поїсти, але і покращити здоров’я. Прянощі - це рослинні продукти, вживання яких в їжу дозволяє зберегти здоров'я, поліпшити настрій і продовжити молодість. До спецій і прянощів відносяться: кориця, чорний перець, гвоздика, паприка, імбир, кардамон, шафран і багато іншого. Корисні прянощі і спеції для організму містять велику кількість мінералів і вітамінів, якими людина намагається поповнити свій раціон.
Кориця - це вічнозелене дерево, висушена кора якого використовується в кулінарії як прянощі. Хочете схуднути – приправте їжу корицею, радять дієтологи. Ця спеція також вважається найкращим другом діабетиків, оскільки вона ефективно регулює рівень глюкози в крові і знижує високий артеріальний тиск. Кориця допомагає контролювати пристрасть до солодкого. Крім того, ця пахуча спеція замінить шкідливі цукрові калорії в чаї або каві. Кориця сприяє поліпшенню кровообігу, а її аромат допомагає роботі мозку. Також кориця має властивість послаблювати різні види болю – зубний, м’язовий і т. д. Її активно використовують у косметології.
Кориця застосовується для виготовлення пудингів, печива, сирних виробів, яблучних пирогів і багатьох інших страв.
Чорний перець
Чорний і білий перець - досить популярні спеції, які володіють значною пекучістю, здатною зашкодити навіть здоровому шлунку. Надмірне захоплення чорним перцем може настільки обпалити шлунок, що спровокує виникнення гастриту. У день рекомендується вживати не більше третини кавової ложки чорного перцю, і то, тільки повністю здоровим людям.
Білий перець є не таким складним і гострим, як чорний. Його додають в вершково-молочні соуси і картопляне пюре, так як він володіє своєрідним смаком.
Червоний пекучий перець (чилі)
В залежності від виду, стручки перцю можуть мати яскраво-червоний, оранжевий, жовтий, фіолетовий або чорний кольори. Розмір їх теж різний, однак найбільш пекучими та «злими» вважаються саме маленькі перчинки.
В одній перчинці знаходиться вдвічі більше вітаміну C, ніж у великому лимоні. Чилі – природне джерело вітамінів групи B і А. Перець позитивно впливає на серцево-судинну систему, допомагає знизити кров’яний тиск і запобігає розвитку тромбів. Настоянка перцю зміцнює волосяні цибулини, допомагаючи впоратися з випаданням волосся.
Імбир
Імбир використовують як знеболювальний, протизапальний, протиспазматичний і ранозагоювальний засіб. Імбирний чай допомагає позбутися застуди і захищає від виразки шлунка. За допомогою цієї спеції можна позбутися мігрені, зміцнити імунітет.
Він здатний усунути кишкові спазми, активізувати травлення, підвищити психічну стійкість до стресових ситуацій і нормалізувати роботу щитовидної залози. Корисні властивості імбиру відмінно лікують алергічні і шкірні хвороби, порушення кровообігу мозку та бронхіальну астму.
Коріандр
Коріандр використовують в пивному і лікеро-горілчаному виробництві, медицині та косметології. Корисні властивості коріандру сприяють стимуляції системи травлення, а також виводять шлаки і шкідливі речовини з організму людини. Коріандр знищує бактерії, усуває інфекції, покращує роботу мозку, позитивно позначається на серці, запобігає стресам, покращує апетит, допомагає краще перетравлюватися їжі, стимулює працездатність.
Кардамон
Кардамон є відмінним стимулятором для травної системи. До корисних властивостей кардамону можна віднести і його антиоксидантну дію, завдяки якій ця спеція сприяє очищенню організму людини від токсинів і шлаків, захищаючи його тим самим від численних захворювань серцево-судинної системи та опорно-рухового апарату.
Користь кардамону в лікуванні ожиріння ні в кого не викликає сумніву. Він значно активізує жировий і енергетичний обмін, що призводить до поступового зниження ваги.
Протиблювотна властивість кардамону дозволяє використовувати настоянку або відвар цієї спеції для лікування раннього токсикозу вагітних.
При вираженому почутті втоми і поганому настрої, досить просто розжувати одне - два зернятка кардамону і ви відразу відчуєте приплив бадьорості і сил.
Людям, які страждають на гіпертонію, рекомендується додавати дрібно стовчені зерна кардамону в каву або чай, ця спеція частково руйнує кофеїн і дозволяє уникнути підвищення артеріального тиску і розвитку тахікардії.
Шафран
Це найдорожча спеція у світі. Її отримують з висушених тичинок квіток крокусу.
Шафран сприяє виробленню серотоніну – гормону радості, тому має психотропну дію, що позбавляє болю і депресії. Покращує травлення, очищає лімфу, нирки і печінку, знімає судоми, видаляє застої крові в судинах, покращує колір обличчя. Шафран дуже корисний для очей. Він здатний в буквальному сенсі повертати очам молодість, а тому, надзвичайно корисний для людей похилого віку з ослабленим зором. Відвар із додаванням цієї спеції добре впливає і на клітини головного мозку, чудово поліпшує пам’ять.
Базилік
Дивовижна рослина з сімейства м’ятних трав із зеленим, фіолетовим і пурпуровим листям, що має приємний терпкий аромат з відтінками лимона і кориці. Базилік незамінний у зміцненні імунітету, а також при лікуванні проблем травного тракту. Це джерело вітамінів В і С, каротину та ефірних олій. Ця трава бореться з різними інфекціями і допомагає заспокоїти біль. Його можна назвати антибактеріальним, сечогінним і дезинфікуючим засобом, який хоч і має насичений смак і запах, але, тим не менш, заспокоює шлунок після їжі. Базилік знищує бактерії, що викликають карієс, зубний камінь, зубний наліт, неприємний запах із рота.
Гвоздика
Гвоздична олія – найсильніший антисептик. У період епідемій ГРВІ її рекомендують використовувати для аромотерапії. Гвоздика має анестезуючу дію при зубному болю, полегшує дихання при захворюванні дихальних шляхів. Ця спеція має пекучий смак і сильний аромат, в медицині цінується як хороший бактерицидний і ароматичний засіб. Гвоздичні відвари і настої усувають зубний біль, освіжають і дезінфікують ротову порожнину. Гвоздика сприяє підвищенню активності і обсягу пам'яті, а також відновленню сил. Дуже часто її застосовують для виготовлення маринадів і кондитерських виробів.
Лавровий лист
Лавровий лист – це узагальнююча назва листя лавра благородного. Спеція має терпкий аромат з яскраво вираженою гіркотою і гостротою.
Покращує травні процеси, роботу серця, підвищує апетит, використовується при загостренні артриту, шкірних хвороб. Має сечогінну і дезинфікуючу дію. Інгаляції з лавровою ефірною олією рекомендуються при інфекціях дихальних шляхів. Також лаврова олія – визнаний засіб від гаймориту. Слід пам'ятати, що вживання лаврового листа протипоказано при вагітності.

Лілія Богданович, Світлана Усик методисти