Щоб уникнути авітамінозу![]() Появі цих ознак можуть сприяти багато причин, але, швидше за все, це ознаки весняного авітамінозу. Як же боротися з цією напастю, що кожної весни заважає радіти життю на повну силу? Як уникнути весняного авітамінозу? ![]() Урізноманітнити свій стіл і вітамінізувати їжу допоможуть петрушка, цибуля, кріп, селера, огіркова трава, кінза. Можна вживати в салатах пророслі овес, пшеницю, ячмінь, а також насіння сої з паростками від 0,5 см до 4 см - ці продукти дають потужний приплив вітамінів групи В, вітаміну А. На вітамін Є особливо багате рослинне масло - оливкова, соняшникова, кукурудзяна, соєва олії. Дієтологи радять змішувати різні сорти олії і заправляти салати. Вітаміну С багато у квашеній капусті, замороженій смородині, плодах шипшини, у лимоні і всіх цитрусових. Слід готувати відвари сухофруктів та шипшини, пити чай з лимоном і готувати салати з квашеної капусти для збагачення раціону цим цінним вітаміном. Тож щоб не вдаватися до курсу вітамінів, слід звернути увагу на своє харчування. ![]() При прийомі полівітамінних комплексів необхідно пам’ятати, що більшість вітамінів краще засвоюються разом із їжею. Тому після прийому капсули або таблетки слід поснідати. Головне - не сильно захоплюватися. Надлишок вітамінів також може призвести до захворювань та небажаних ефектів. У будь-якому випадку, перш ніж приступити до прийому комплексу вітамінів, краще порадитися з лікарем. ![]() Будьте здорові! Завідувач кабінету навчального (інформаційних технологій) Л.В. Вовдюк |