Як з’їсти ранні овочі і не отруїтися?

Вже починаючи з березня на ринках та у магазинах з’явилися свіжі овочі – молоді огірки, помідори, кабачки, капуста. Проте ціни на них були досить високими, і це багатьох стримувало від спокуси поповнити зголоднілий на вітаміни організм. Тож, які свіжі овочі і коли можна їсти та як правильно їх вибирати.
Секрети вибору свіжої городини:
Овочі мають бути сухими і мати абсолютно свіжий вигляд (не зморщені).
На овочах не повинно бути жодних пошкоджень, а також вм’ятин, вони мають бути абсолютно цілими. Приміром, якщо на редисці є тріщини, які зарубцювалися, - це свідчить, що її надмірно зволожували. Якщо ж тріщини свіжі, купувати такий овоч не варто, тому що він швидко згниє.
Зелені корінці помідорів підкажуть, що овоч свіжий. Сухі ж будуть свідчити, що томати вже давненько перебувають на прилавку.
Перш ніж купувати огірки їх варто уважно роздивитися: якщо вони пружні на дотик, а квіточка трохи зів’яла, - свіжі. Прим’ятий та м’який на дотик огірок «натякає» на те, що він не користується попитом у покупців. До речі, такий овоч не буде смачним.
Вибираючи свіжий салат, пам’ятайте, що листя цього овоча не повинно мати гнилих вкраплень.
Основні правила безпечного споживання ранньої городини:
Перед споживанням овочі вимити під проточною водою (не просто сполоснути, а саме добре вимити).
Цікаво, що кожен овоч потребує особливого «ставлення» до себе: наприклад, у боротьбі з нітратами, які містяться в зелені, допоможе вимочування в холодній воді протягом двох годин.
Для «знешкодження» огірків та редьки, не зайвим буде обрізати їх кінчики.
З огірків і кабачків бажано також зчищати шкірку – саме в ній накопичується більша кількість нітратів.
Перед тим, як нарізати овочі для салату, потрібно позрізати всі тріщини й зіпсовані місця.
Для приготування салату рекомендують брати лише верхівки зелені, стебла краще зрізати.
Залишки зелені не варто зберігати в холодильнику, адже нітрати перетворюються в нітрити, які ще небезпечніші для людини та можуть спровокувати токсичне отруєння.
Зменшити вміст нітратів приблизно на 80%, допоможе відварювання овочів.
Умови і термін зберігання почищених овочів: при кімнатній температурі – 4-5 годин, свіжо вичавлений сік зберігають не довше 1-2 години.

Вибирайте правильно!

Завідувач кабінету навчального
(інформаційних технологій) Л.В. Вовдюк