Користь та шкода дарунків осені

   Цьогорічна осінь балує українців гарним врожаєм плодових дерев. Яблука чи груші? Що корисніше? Що смачніше? Спробуємо розібратися.
Яблука
   Вони здавна вважались скарбницею потрібних для організму вітамінів і мікроелементів. Напевно, нашим далеким пращурам вже тоді була відома цілюща дія цих фруктів, інакше б вони не стали називати їх молодильними. Дослідження ж сучасних учених підтвердили мудрість наших предків: у яблуках було виявлено величезну кількість антиоксидантів і вітамінів, зокрема А та Е, які прийнято вважати вітамінами краси та молодості. Яблука містять денну норму флавоноїдів, які відіграють значну роль у метаболізмі і потрапляють в наш організм тільки з рослинною їжею. Вони змінюють активність деяких ферментів, що сповільнюють синтез сечової і прискорюють катаболізм мурашиної кислоти. Це покращує стан пацієнтів з подагрою, ревматизмом, екземою й хворобами.
   Яблуками приємно вгамовувати спрагу, так як в середньому ці плоди містять 87% чистої води. Найважливіші для життєдіяльності речовини – жири, білки та вуглеводи – складають 0,4, 0,4, і 11% яблука відповідно. Яблука належать до низькокалорійної їжі, оскільки в середньому 100 г яблука містить лише 47 ккал.
   Лікарі встановили, що в разі вживання щодня 2 яблук − можна вберегтися від більш як 100 хвороб. Навіть ризик виникнення хвороби Альцгеймера знижується в десятки разів, якщо з’їдати по 1 яблуку на день. До того ж ці диво-фрукти просто незамінні в раціоні ослаблених і хворих людей: вони ефективно очищають організм від шлаків і токсинів та згубно впливають на більшість збудників захворювань. Для профілактики застуди досить уживати по 2-3 яблук на день.
   Також помічено, що яблучний сік знижує ризик виникнення раку підшлункової залози, запобігає розвитку діабету, очищає судини від холестеринових бляшок. Останнє є чудовою профілактикою серцево-судинних захворювань: атеросклерозу, інсульту, інфаркту, гіпертонії тощо.
   Найкорисніші свіжі яблука, проте й за термічної обробки ці фрукти здатні зберігати свою цінність. Зокрема, печені яблука хоча й втрачають деяку частину вітамінів, однак набагато ліпше засвоюються організмом, що сприяє більш ефективному відновленню складу крові й лімфи. Загалом запечені яблука рекомендуються людям, які страждають від закрепів, дисбактеріозу та проблем травлення. А в осінньо-зимовий період − час численних ГРЗ, ангін, ларингітів та інших захворювань горла й дихальної системи, ці ласощі полегшують кашель і біль у горлі.
   І нарешті, запечені яблука – це десерт для справжніх красунь, які піклуються про ідеальні параметри своєї фігури: смачні й корисні, вони містять мінімум калорій і при цьому сприяють виведенню з організму холестерину та зниженню зайвої маси тіла. До того ж пектин, який міститься в них, допомагає поліпшити колір обличчя та повернути шкірі молодість. Недарма здоровий рум’янець здавна порівнюють саме з наливним яблучком.
   Протипоказання для вживання яблук
   Увага! Яблука не можна вживати у разі загострень гастриту, виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки та ентериту. Крім того, за наявності таких захворювань, як сечокам’яна хвороба та коліт, перед вживанням яблука потрібно подрібнити до пюре.
Груші
   Фахівці- дієтологи стверджують, що плоди грушевого дерева є одним із найкорисніших ласощів, які мають низьку енергетичну цінність і становлять всього 42 ккал на 100 грам продукту та рекомендуються в різних дієтах.
   Груша багата на цукор, органічні кислоти, ферменти, клітковину, дубильні, азотні і пектинові речовини, вітаміни С, В1, Р, РР, каротин (провітамін А), а також флавоноїди і фітонциди (калоризатор). Груші зазвичай здаються солодшими за яблука, хоча цукру в них менше. Значна частина сортів груші багата на мікроелементи, у тому числі йод. Основна цінність груші – у вмісті поживних волокон (2.3 гр/100 гр). Вміст вітаміну С в ній невисокий, а от за вмістом фолієвої кислоти груша перевершує навіть чорну смородину.
   Груша дуже корисна для серця взагалі і при порушеннях серцевого ритму зокрема. Це пов'язано з тим, що груша містить багато калію, а значить, в ній виражені лужні властивості, що позитивно впливають на роботу серця. До речі, чим кращий і сильніший запах груші, тим більша її користь, особливо для серця. На відміну від яблук, груша також корисна і для легенів.
   Неоціненна користь цього плоду і для системи травлення. Стиглі соковиті й солодкі груші сприяють перетравленню їжі, мають закріплювальні властивості і тому корисні при розладах кишечника. М'якоть груші легше переноситься організмом, ніж м'якоть яблук.
   При захворюваннях печінки, холециститі, гастриті дві з'їдені вранці груші позбавлять від болю і печії, ліквідують дискомфорт у кишечнику, кажуть дієтологи. Крім того, грушевий сік і відвари плодів володіють антибактеріальною активністю завдяки вмісту антибіотика арбутину. Їх також використовують як засіб для зміцнення стінок кровоносних судин.
   А також грушевий сік – відмінний загальнозміцнюючий, тонізуючий і вітамінний засіб, надзвичайно корисний він і при лікуванні деяких шлункових захворювань.
   Для косметичних цілей використовують зрілі плоди груші (кашку з них), краще дикі груші, що полежали – в них більше вітамінів, органічних і біологічно активних речовин. Груші здавна використовуються в народній медицині. Їм властива переважно закріплююча, сечогінна, дезінфікуюча, жарознижувальна та протикашльова дія.
   Цією дією володіють не тільки свіжі, але й сушені плоди, а також сік, відвари (свіжих і сушених плодів), кисіль. Але лікувальними властивостями володіють тільки доспілі, ароматні, соковиті, ніжні по консистенції плоди.
   Стародавні лікарі цінували плоди груші як засіб, що сприяє швидкому загоєнню ран, зниженню температури. У давньоарабських працях з медицини вказувалося, що груші допомагають лікувати хвороби легенів.
Протипоказання для вживання груш
   Увага! Груші не можна їсти натщесерце (натуральні кислоти подразнюють стравохід і шлунок) і раніше, ніж через 30 хвилин після їди; не можна їх запивати водою (щоб не спровокувати печію) та заїдати м’ясом (з ним вони не сумісні).
   Не рекомендується вживати свіжі груші хворим на шлунково-кишкові недуги. Їм ліпше з’їдати варені груші, від яких не буде тяжкості в шлунку і які свої цілющі властивості передадуть у належному обсязі.
   Людям після 70 років, щоб уникнути проблем зі шлунком, ліпше вибирати соковиті м’які груші, тверді ж ― запікати в духовці, бо з’їдені свіжими, вони обтяжують шлунок, а зварені ― зцілюють його
   Приємний хрускіт при розкушуванні груші пояснюється присутністю в м'якоті кам'янистих клітин, оболонки яких складаються із здерев’янілої клітковини. Ця сама клітковина дратує слизову оболонку тонкого кишечника, тому при загостреннях шлунково-кишкових хвороб від вживання груш краще утриматися.
   І що вибрати? Насправді, немає остаточної універсальної відповіді, якому саме фрукту віддавати перевагу. Це вирішувати тільки вам.
Споживайте безпечно і лише з користю для здоров’я!

Завідувач кабінету навчального
(інформаційних технологій) Л.В.Вовдюк